
Marynowane ogórki
12 sierpnia, 2009Ogórki konserwowe maja bardzo wielu zwolenników, a wielu z nas chciałoby umieć je robić, ale nie wie, jak się do tego zabrać. Oto prosty przepis na pyszne ogórki ze słoika.
Składniki:
Na 2 litrowe słoiki:
- ok. ½ ogórków (wybieraj zdrowe i nieduże),
- 4 listki laurowe,
- 4 ząbki czosnku,
- czerwona papryczka (możesz zastąpić ziarenkami czarnego pieprzu),
- kilka gałązek czarnej porzeczki, estragonu, kopru,
- 3 kawałki oczyszczonego chrzanu;
- 4 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki od herbaty octu (3 procentowego).
Wykonanie:
1. Zanim przystąpisz do konserwowania ogórków, wysterylizuj słoiki.
2. Umyj dokładnie ogórki i zieleninę.
3. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej ogórki na 2 minuty. Po wyjęciu z wody ułóż je na czystym ręczniku.
4. Po wyschnięciu ogórki ułóż w słoikach ( czosnek ułóż na dnie). Zalej je gorącą wodą i odstaw na 20 minut.
5. Przelej wodę ze słoików z ogórkami do pustego garnka, dodaj do niego gałązki kopru, estragonu, porzeczki (może też być wiśnia), oraz chrzan i czosnek. Dolej ok. 100 – 150 ml wody.
6. Gotuj przyprawy w wodzie przez ok. 10 – 15 min. Wyjmij je z garnka i umieść w słoikach z ogórkami, zaś do wody dodaj cukier, sól, a następnie ocet. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.
7. Gotowym roztworem zalej ogórki w słoikach. Od razu szczelnie je zamykaj.
8. Na koniec – rozłóż na podłodze stary koc, ustaw na nim słoiki do góry dnem i dokładnie owiń je kocem. Pozostaw je w takim stanie na dobę.