
Marynowane grzyby
28 września, 2015Marzymy o lecie przez cały rok, a marynowanie i konserwowanie to najlepszy sposób na zamknięcie jego darów w słoikach. Marynowane grzyby będą cieszyć nasze podniebienie przez cały rok.
Składniki:
- 5 kg grzybów,
- 1 litr białego winnego octu,
- 5- 7 cebulek średniej wielkości,
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
- 10 listków laurowych,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki goździków,
- Po 10 łyżeczek soli i cukru.
Wykonanie:
Grzyby oczyść, umyj w zimnej wodzie i chwilę odczekaj aż podeschną. Następnie pokrój je na równe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (przez ok. 20 minut od momentu zagotowania).
Odcedź grzyby z wody, ułóż je do miski i szczelnie zamknij małą pokrywką (możesz nawet przygnieść je od góry czymś ciężkim). Grzyby muszą postać w taki sposób przez godzinę. Odcedź z nich resztę płynu.
Przygotuj marynatę: w 1,5 litra gorącej wody rozpuść cukier, sól, dodaj przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wrzuć grzyby i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj ocet i ponownie zagotuj.
Gorące grzyby rozłóż do wcześniej umytych i wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą, w której się gotowały. Uwaga, nalewaj płyn aż pod samą szyjkę naczynia. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw do powolnego wystygnięcia w pokojowej temperaturze.
Grzybki będą gotowe do spożycia za 8 – 12 dni.
Zobacz więcej przepisów na przetwory >>>