Marynata piwno-miodowa
29 lipca, 2009Nie płaczmy nad krojoną cebulą ani nad rozlanym piwem. Lepiej pomieszajmy je razem z miodem według poniższego przepisu, a wyjdzie nam doskonała marynata, idealna do ryb i delikatnego drobiu.
Składniki:
- 6 cebul /50 dag/,
- ¾ l octu winnego lub owocowego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 liście laurowe,
- 15 ziaren pieprzu czarnego,
- ½ l jasnego piwa.
Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić w krążki. Ocet w garnku wymieszać z miodem i zagotować. Dodać liście laurowe oraz zgniecione ziarna pieprzu, ponownie zagotować a następnie schłodzić. Na koniec połączyć z piwem i wymieszać.
Marynata specjalnie nadaje się do ryb, które należy w niej trzymać 48 godz.
15.06.2009
foto: istockphoto.com