Marynata brzoskwiniowo-imbirowa
29 lipca, 2009Chiang w Chinach czy Shoga w Japoni – niezależnie od nazwy imbir wszędzie smakuje identycznie doskonale, czy to w formie suszonej przyprawy, czy też startego świeżego korzenia. Proponujemy połączyć go z brzoskwiniami, które nadadzą potrawom delikatny, słodki posmak. A przy okazji ochronią nas przed złymi mocami, bowiem jak głosi legenda, brzoskwiniowe owoce mają moc odpędzania duchów.
Składniki:
- 1 puszka połówek brzoskwiń /47 dag brutto/,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru /3 cm/,
- ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie,
- 4 łyżki miodu,
- 3 łyżki octu winnego,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól.
Przygotowanie:
Brzoskwinie osączyć z zalewy i zmiksować. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać. Obie przyprawy dodać do brzoskwiniowego puree. Połączyć i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.
Marynata nadaje się szczególnie do delikatnego mięsa i drobiu.
15.06.2009
foto:istockphoto.com