Marchewkowe ciasto
30 września, 2008Marchewkowe ciasto to łatwy i szybki przepis na zdrowe danie dla dzieci.
Składniki:
- Dwa kubki drobno utartej marchewki,
- dwa kubki pszennej mąki, półtora kubka cukru,
- łyżka sody,
- kubek oleju,
- pięć jajek,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżka pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej,
- łyżka posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
- szczypta soli,
- tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta (lub kaszka manna),
- kilka liści dekoracyjnej pietruszki lub jarmużu
- oraz blaszka do pieczenia, sitko do przesiewania mąki, miska, łyżka, drewniana łyżka, mikser, kubek.
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera a żółtka do kubka.
2. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
3. Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z marchewkową masą.
4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę, którą wcześniej musisz posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Włóż do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie, pokrój je na trójkąty. W każdy z nich włóż umyte listki pietruszki.
Przepis na Marchewkowe ciasto pochodzi z książki:
Joanna Krzyżanek, Cecylia Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci; wyd.: Jedność Kielce 2007