Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Diety / Makrobiotyczna czy Mind? Wybierz modną dietę dla siebie!

Makrobiotyczna czy Mind? Wybierz modną dietę dla siebie!
 Diety,

Makrobiotyczna czy Mind? Wybierz modną dietę dla siebie!

28 lipca, 2017

Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i rozpocząć zdrową dietę. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na przestrzeganiu wszystkich zasad zdrowego żywienia, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Jaką dietę wybrać tego lata? My doradzamy te najmodniejsze w tym sezonie – makrobiotyczną lub uwielbianą przez gwiazdy dietę Mind.

Dieta makrobiotyczna

Zasady diety makrobiotycznej opracowane zostały już na początku XX wieku, ale jej początków szukać należy w starożytnej chińskiej medycynie i zasadach równowagi pierwiastków Yin i Yang. Dieta makrobiotyczna to dieta niskobiałkowa, a jej celem jest spalanie tkanki tłuszczowej i przede wszystkim oczyszczenie organizmu z toksyn. To właśnie pozwala zapewnić wewnętrzną równowagę organizmu. Jej podstawą są nieprzetworzone ziarna zbóż – pszenica, żyto, proso, a także jęczmień czy ryż. I to one powinny stanowić blisko 60% codziennej diety. Kolejne 30% powinno przypadać na warzywa, 10% pozostaje na owoce, orzechy, nasiona i strączki. Z jadłospisu należy jednak usunąć m.in. mięso, jaja, nabiał, cukier, owoce tropikalne, a także kawę i herbatę. Dieta makrobiotyczna, choć mocno oparta na zbożach, wbrew pozorom nie musi być nudna. Na bazie zbóż przygotujemy bowiem rozmaite kotleciki,  ciasteczka, placki, a nawet desery.

Zasady diety Mind

Gwiazdy zza oceanu, a także w Polsce kochają dietę Mind. Zapewne dlatego, że nie wymaga wiele poświęceń, a pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Jak to możliwe? Kluczem jest zapamiętanie cyfry “5” i zachowanie proporcji. Dieta Mind zakłada istnienie pięciu grup produktów, które muszą znaleźć się w codziennym jadłospisie oraz pięciu, które powinno się ograniczyć. Do pierwszej zaliczamy warzywa, owoce, orzechy, białe mięso i węglowodany złożone. Uważać musimy natomiast z czerwonym mięsem, słodyczami, masłem, serami i produktami przetworzonymi. Według proporcji, zalecanych przez twórców diety, warzywa, zwłaszcza zielone liściaste, możemy jeść do woli, przynajmniej raz dziennie w wersji na surowo. Raz dziennie do diety musimy dodać strączki np. zielony groszek, soczewicę, czy fasolę. Do trzech posiłków włączamy węglowodany złożone (kasze, razowe makarony) i dieta Mind gotowa! Produkty z “dozwolonej piątki” możemy łączyć dowolnie według upodobań kulinarnych, zachowując proporcje.

Skoro dieta Mind to połączenie dobrego z pożytecznym – jedzenia zdrowo i czerpania z tego prawdziwej przyjemności, to możemy z nią eksperymentować bez ograniczeń! Dieta Mind to także dieta sprawnego i proporcjonalnego łączenia produktów, dlatego warto skorzystać z przepisów zawartych w nagrodzonej prestiżową nagrodą Gourmand Awards książce “Dobry smak na każdym poziomie” dedykowanej urządzeniu Thermomix®. W książce dostępnej również na platformie internetowej Cookidoo® znajdziemy kilkadziesiąt inspiracji kulinarnych na przystawki, zupy, dania główne i desery. Przykład? Zupa z zielonego groszki i imbiru, a na drugie danie soczysty cytrynowy łosoś z brokułami. Przepisy podajemy poniżej.

Zupa z zielonego groszku i imbiru oraz cytrynowy łosoś brokułami

Składniki: (na 4 porcje)

· 80 g oliwy z oliwek
· 50 g sosu sojowego
· ½ łyżeczki brązowego cukru
· 10 g skórki z cytryny, ekologicznej
· 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
· 100 g szalotek, pokrojonych na kawałki
· 1 ząbek czosnku
· 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
· 20-30 g imbiru, świeżego korzenia, obranego (opcjonalnie)
· 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
· 350 g groszku zielonego, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
· 450 g wody
· 2 łyżeczki soli morskiej
· 400 g różyczek brokułu
· 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
· 50-100 g śmietany, 18% tłuszczu

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować 20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Następnie dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość przystawki nie ostygła.
4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
5. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX®

1. Do miski  wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do blendera  włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić. Następnie przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 minut
3. Do garnka przełożyć duszone wcześniej warzywa, dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Gotować przez ok. 20 minut.

4. W oddzielnym garnku ugotować brokuły
5. W naczyniu do parowania umieścić łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze ok. 35 minut.
6. Ugotowany wywar z selerem i groszkiem przełożyć do blendera, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę.
7. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

Sprawdź też:

5 wad i zalet detoksu sokowego
Ekspert radzi, jakie owoce jeść latem
Dieta, z którą na pewno schudniesz

Inne Artykuły: