Makrela z czosnkiem i szałwią
29 lipca, 2009Makrela przez znawców polecana jest przede wszystkim w dwóch postaciach: wędzona i z grilla. My proponujemy grillowaną, ponieważ makrela zawiera dużo tłuszczu i podczas opiekania nie wysycha. Delikatne mięso z lampką białego wina będzie doskonałym połączeniem w czasie kolacji na świeżym powietrzu.
Składniki:
- 4 makrele /80 dag/,
- 1 łyżeczka soli,
- 4-5 listków świeżej szałwi lub 2 łyżeczki suszonej,
- 1 łyżka pieprzu zielonego,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Makrelę oczyścić, wypatroszyć, dokładnie umyć, wewnątrz i zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. Czosnek obrać i razem z umytymi listkami szałwi drobno posiekać. Miękkie masło wymieszać z szałwią i czosnkiem, dodać zielony pieprz. Masą tą wysmarować ryby w środku i na zewnątrz. Opiekać na mocno rozgrzanym grillu po5-7 min z każdej strony. Podawać z bagietką i sałatką z kapusty.
16.06.2009
foto:materiały prasowe