Makowe ślimaczki
7 stycznia, 2009Ciasteczka na jeden kęs mają bardzo wielu zwolenników. Lubimy je wszysy. Pyszne ślimaczki z makiem zrobisz bardzo szybko.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 1/2 szkanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- gotowa masa makowa.
Wykonanie:
- Rozdrobnij masło na drobne kawałki.
- Zagnieć ciasto z mąki, soli, masła, cukru i cukru waniliowego, uformuj z niego kulę, zapakuj je do folii i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st.
- Posyp stolnicę niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na niej część ciasta do grubości ok. 5 mm. Staraj się, by miało ono kształt kwadratu.
- Szerokim nożem rozsmaruj na cieście masę makową.
- Zwiń całość w roladę. Ostrym nożem krój roladę na plastry o grubości 5 mm i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiekaj cisteczka ok. 15 min.
Gotowe!