Kurczak z cytryną i owocami
29 lipca, 2009Nawet najbardziej skwaszone minki rozchmurzą się po spróbowaniu tego delikatnego specjału. Dzieci będą zachwycone chrupiącą skórką polaną sokiem z cytryny i odkrywaniem przy każdym kęsie kolejnych partii owoców.
Składniki:
- 1 kurczak /1,2 kg/,
- przyprawa do kurczaka Prymat,
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
- 10 dag masła,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 puszka ananasa,
- kompot z czereśni,
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Oczyszczonego w środku i na zewnątrz kurczaka umyć, przeciąć na pół, usunąć część kości i naciąć w stawach. Połówki przeciąć na mniejsze porcje, posypać przyprawą warzywną i przyprawą do kurczaka i skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć kurczaka na rozgrzanym ruszcie, posmarować masłem i opiekać, najpierw od wewnętrznej strony 6-8 min. Mięso odwrócić, skropić cytryną, posmarować masłem i opiekać tak, jak poprzednio. Upieczonego kurczaka wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i obłożyć owocami.
Zobacz też:
09.06.2009
foto: materiały prasowe