Kurczaczki w skorupkach
22 maja, 2008Niebanalny sposób na jajko wielkanocne – kurczaczki w skorupkach otoczone wianuszkiem ziołowych jajeczek. To przepis w sam raz dla dzieci!
Składniki:
- 6 kurzych jaj średniej wielkości,
- pół kostki twarogu,
- duża łyżka majonezu,
- zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek),
- czerwona i żółta papryka do przybrania,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo (jeśli chcesz aby łupina łatwo odchodziła od jajka – podczas gotowania dodaj łyżeczkę soli).
- Ostudzone jajka obierz z łupin. Umytą i przesuszoną zieleninę posiekaj nożem na drobne kawałki. Wymieszaj.
- Dwa jajka za pomocą noża przetnij na pół (w „ząbki”) tak, aby każda z połówek przypominała skorupkę.
- Pozostałe jajka i żółtka drobno pokrój, dodaj twaróg, majonez – całość przypraw według własnych upodobań.
- Z powstałej masy formuj kulki , cztery większe – umieść w „skorupkach, pozostałe zaś- obtaczaj w ziołach i układaj na talerzu.
- Z żółtej i czerwonej papryki wytnij dzióbki i „grzebienie” kurczaczków. Umieść je we właściwych miejscach. Z kawałków szczypiorku zrób kurczakom oczy.
Smacznego!
Zobacz też: