Kulinarny hit ostatnich dni lata – pizza z arbuza
14 września, 2016Nietucząca i zdrowa pizza. Niemożliwe? A jednak! Soczysta pizza z arbuza to niekwestionowany hit ostatnich tygodni. Przed nami jeszcze kilka upalnych dni tego lata, zainspiruj się i wykorzystaj je na stworzenie swojej własnej kompozycji.
Arbuz nie tylko doskonale orzeźwia, ale też świetnie smakuje. Wykorzystaj jego kształt i zaskocz znajomych niebanalną przekąską. Wystarczy pokroić arbuza na średnio 2 centymentrowe koła, potem na charakterystyczne dla fast foodu trójkąty i voila! Nasz zdrowy spód do pizzy gotowy. Teraz tylko zdecyduj się, którą wersję wybierasz – wytrawnie czy na słodko?
Sprawdź nasze inspiracje:
{images}
1. Arbuz wytrawnie
Jeśli zdecydujesz się na opcję numer jeden, proponujemy tradycyjne zestawienie w oryginalnym stylu, czyli ser kozi, czarne oliwki i rukola. Alternatywą jest połączenie arbuza z rzodkiewką lub cienkimi plasterkami świeżego ogórka skropionego sokiem z cytryny.
2. Arbuz na słodko
W przypadku wyboru pizzy z arbuza na słodko, rozciąga się przed Tobą nielimitowany wachlarz możliwości. Zdecyduj się na swoje ulubione owoce, czy orzechy i stwórz kolorową kombinację składników. Maliny, kiwi, migdały, borówki amerykańskie, gruszka, figi? Wszystko jest możliwe i wszystko zależy od Ciebie. Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy zaproponuj swoim gościom jogurt naturalny z miodem lub domowej roboty konfitury.
Opracowanie: Ania Tobiasz
Sprawdź również:
Jak zrobić domowe batoniki musli?
Idealna letnia przekąska, czyli 5 sposobów na arbuza!