Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Zdrowa przekąska, czyli 3 rodzaje chipsów warzywnych

 Kuchnia wegetariańska,

Zdrowa przekąska, czyli 3 rodzaje chipsów warzywnych

5 stycznia, 2021

Jeśli mamy sięgnąć po przekąskę w ciągu dnia, dobrze, aby były to wybory zdrowe i mało kaloryczne. Domowe chipsy z warzyw robi się błyskawicznie. Są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków i każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem. Warzywne chipsy to wspaniała przekąska na imprezę. Poniżej znajdziesz dwa przepisy na warzywne chipsy – z topinamburu, jarmużu i marchewki.

Zdjęcie: IG @ernaehrerei

Przepis na zdrowe chipsy warzywne - chipsy z topinamburu

Składniki potrzebne do przygotowania chipsów z topinamburu:

3 topinambury

Oliwa z oliwek

Sól himalajska

Pieprz czarny

Tymianek

Sposób przygotowania chipsów z topinamburu:

Pokrojone w talarki topinambury obtaczamy w oliwie i przyprawach, a następnie wykładamy na papier do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C i trzymamy w cieple do momentu, aż się zarumienią.

Przepis na zdrowe chipsy warzywne - chipsy z jarmużu

Składniki potrzebne do przygotowania chipsów z jarmużu:

Jarmuż

Sól himalajska

Pieprz czarny

Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania chipsów z jarmużu: 

Liście jarmużu mieszamy dokładnie w misce wraz z pozostałymi składnikami. Wysypujemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i trzymamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut.

Zdjęcie: IG @pheebsfoods
85,00 
158,00 
135,00 
229,00 
Zdjęcie: IG @foodspring_nl

Przepis na zdrowe chipsy warzywne - chipsy z marchewek

Składniki potrzebne do przygotowania marchewkowych chipsów:

2 marchewki

Oliwa z oliwek

Sól himalajska

Papryka słodka

Sposób przygotowania chipsów z marchewki:

Obrane marchewki kroimy na cienkie talarki. Obtaczamy w pozostałych składnikach  i tak przygotowane pieczemy przez 25 minut w 200°C. Smacznego!

Tekst: Weronika Zając

Inne Artykuły: