
Inspirander poleca
Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Przepis na warzywny pasztet
Warzywny pasztet, który dzisiaj przedstawimy, jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Wegański pasztet idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba i być może zachęci na dobre do prowadzenia diety roślinnej.
Poniżej znajdziesz listę składników niezbędnych do przygotowania wegetariańskiego, warzywnego pasztetu:
4 ugotowane buraki
1 duża cukinia
2 jajka
200 g sera ricotta
Natka z pietruszki
Garść orzechów włoskich
Sól himalajska
Pieprz czarny
Kmin rzymski
Tymianek
Obieramy cukinię i miksujemy w blenderze. Następnie odsączamy przy pomocy sitka nadmiar wody, posypując cukinię solą. Z burakami postępujemy tak samo, tylko, że przyprawiamy je pieprzem. Warzywa umieszczamy w misce. Ubijamy jajka w misce i mieszamy je z warzywami, dodając ser, przyprawy oraz orzechy. Do prostokątnej foremki z papierem do pieczenia przekładamy powstałą masę. Umieszczamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Smacznego!
Tekst: Weronika Zając
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia