Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Przepis na warzywny pasztet

 Kuchnia wegetariańska,

Przepis na warzywny pasztet

6 stycznia, 2021

Warzywny pasztet, który dzisiaj przedstawimy, jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Wegański pasztet idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba i być może zachęci na dobre do prowadzenia diety roślinnej. 

 

Zdjęcie: IG @eatslow.movefast

Warzywny pasztet - składniki

Poniżej znajdziesz listę składników niezbędnych do przygotowania wegetariańskiego, warzywnego pasztetu

4 ugotowane buraki

1 duża cukinia

2 jajka

200 g sera ricotta

Natka z pietruszki

Garść orzechów włoskich

Sól himalajska

Pieprz czarny

Kmin rzymski

Tymianek

Sprawdź przepiękną zastawę stołową najlepszych skandynawskich marek

180,00 
113,00 
360,00 
202,00 

Warzywny pasztet - sposób przygotowania

Obieramy cukinię i miksujemy w blenderze. Następnie odsączamy przy pomocy sitka nadmiar wody, posypując cukinię solą. Z burakami postępujemy tak samo, tylko, że przyprawiamy je pieprzem. Warzywa umieszczamy w misce. Ubijamy jajka w misce i mieszamy je z warzywami, dodając ser, przyprawy oraz orzechy. Do prostokątnej foremki z papierem do pieczenia przekładamy powstałą masę. Umieszczamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Smacznego!

Zdjęcie IG: @my_vege_table

Tekst: Weronika Zając

Inne Artykuły: