
Inspirander poleca
Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Przepis na tartę szpinakową z makaronem
Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków kuchni francuskiej. Może być słodka jak i słona, wszystko zależy od naszych preferencji. Dziś przedstawimy przepis na tartę w wersji wytrawnej. Pierwsze skrzypce w przepisie na tartę szpinakową z makaronem gra oczywiście szpinak, stanowiący źródło żelaza, witaminy C, magnezu i kwasu foliowego.
Do przygotowania tarty szpinakowej z makaronem będziesz potrzebować:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki jaglanej
5,5 łyżki oleju kokosowego
Szklanka wody
Sól i pieprz do smaku
Makaron ryżowy
0,5 szklanki mleka roślinnego
Szpinak mrożony
4 ząbki czosnku
Cukinia
0,5 łyżeczki soku z cytryny
Do miski dodajemy 2 rodzaje mąki, olej i sól. Wlewamy do powstałej masy wodę, ciągle mieszając. Odstawiamy do lodówki. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przechodzimy do przygotowania szpinaku. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i chwilę trzymamy na małym ogniu. W międzyczasie blendujemy mleko roślinne z olejem, dorzucamy ugotowany makaron i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy przygotowany szpinak, doprawiając całość solą i pieprzem wedle uznania.
Do okrągłej formy na tartę wykładamy ciasto. Zawijamy jego brzegi. Za pomocą widelca wykonujemy dziurki w cieście i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 10 minut. Po tym czasie rozprowadzamy po cieście farsz, układając na wierzchu plastry cukinii. Pieczemy przez kolejne 25 minut. Tartę szpinakową z makaronem spożywamy na ciepło.
Tekst: Weronika Zając
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia