Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Przepis na tartę szpinakową z makaronem

 Kuchnia wegetariańska,

Przepis na tartę szpinakową z makaronem

19 grudnia, 2020

Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków kuchni francuskiej. Może być słodka jak i słona, wszystko zależy od naszych preferencji. Dziś przedstawimy przepis na tartę w wersji wytrawnej. Pierwsze skrzypce w przepisie na tartę szpinakową z makaronem gra oczywiście szpinak, stanowiący źródło żelaza, witaminy C, magnezu i kwasu foliowego.

 

Zdjęcie: IG @tetiisherie

Przepis na tartę szpinakową z makaronem - składniki

Do przygotowania tarty szpinakowej z makaronem będziesz potrzebować:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej

1,5 szklanki mąki jaglanej

5,5 łyżki oleju kokosowego

Szklanka wody

Sól i pieprz do smaku

Makaron ryżowy

0,5 szklanki mleka roślinnego

Szpinak mrożony

4 ząbki czosnku

Cukinia

0,5 łyżeczki soku z cytryny

Przepis na tartę szpinakową z makaronem - sposób przygotowania

Do miski dodajemy 2 rodzaje mąki, olej i sól. Wlewamy do powstałej masy wodę, ciągle mieszając. Odstawiamy do lodówki. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przechodzimy do przygotowania szpinaku. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i chwilę trzymamy na małym ogniu. W międzyczasie blendujemy mleko roślinne z olejem, dorzucamy ugotowany makaron i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy przygotowany szpinak, doprawiając całość solą i pieprzem wedle uznania.

Do okrągłej formy na tartę wykładamy ciasto. Zawijamy jego brzegi. Za pomocą widelca wykonujemy dziurki w cieście i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 10 minut. Po tym czasie rozprowadzamy po cieście farsz, układając na wierzchu plastry cukinii. Pieczemy przez kolejne 25 minut. Tartę szpinakową z makaronem spożywamy na ciepło.

IG: @samanthachiu

Do przygotowania tarty szpinakowej z makaronem przydadzą Ci się

Tekst: Weronika Zając

Inne Artykuły: