Kruchy placek z jabłkami z pianką
23 maja, 2008liczba porcji / 8
czas przygotowania / 35 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 2 szklanki maki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 kwaskowe jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki grubego cukru kryształu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Przesianąprzez sito mąkę siekamy z miękkim tłuszczem, dodajemy utarte na puchżółtka z cukrem pudrem, ciasto szybko zagniatamy (czubkami palców),owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Obrane ze skórki,pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce jarzynowej zdużymi otworami, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier ipodsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż staną sięszkliste. Dodajemy przebrane rodzynki, mieszamy, odstawiamy dowychłodzenia. Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 cm,rozkładamy na przygotowanej małej blaszce, wstawiamy do nagrzanegopiekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 200 st. C, aż nabierzezłocistego koloru. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika, schładzamy,rozkładamy na powierzchni przygotowane jabłka, na nich, równomiernie,pianę ubita z białek i ponownie wstawiamy do niezbyt gorącego (120 st.C) piekarnika i pieczemy do czasu, aż piana lekko się zrumieni.Podajemy na gorąco z dodatkiem porcji lodów lub na zimno z porcjaubitej śmietany.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A