
Kruche ciasteczka z masą cukrową
23 listopada, 2009Instagram/ @mowoblog
Kruche ciasteczka to dobry pomysł na deser na każdą okazję. Na specjalne okazje poświęć ich dekoracji trochę więcej czasu. Do ozdabiania ciasteczek polecamy masę cukrową.
Składniki:
- kostka masła,
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 duże jajo,
- esencja waniliowa,
- ½ łyżeczki soli,
- lukier,
- srebrne perełki do dekoracji.
Wykonanie:
Zmieszaj suche składniki: mąkę, sól. Utrzyj masło z cukrem (możesz za pomocą miksera). Dodaj jajko i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 3 – 4 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na stolnicy uprzednio posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty ( w naszym przypadku są to śnieżynki).
Upiecz ciasteczka (10 – 15 min w temp. 200 st. C) i odłóż je do przestygnięcia.
Rozwałkuj masę do grubości ok. 5 mm i za pomocą tej samej wykrawaczki wycinaj te same kształty. Za pomocą noża na śnieżynkach z masy zrób wzorki. Masę przyklejaj do ciasteczek za pomocą lukru.
Na koniec do środeczków śnieżynek przyklej za pomocą lukru srebrne perełki.
Zobacz też:
- Owsiano cynamonowe ciasteczka
- Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
- Cynamonowe ciasteczka
- Piernikowe domki z witrażykami