Kruche babeczki z serem
23 maja, 2008- liczba porcji / 8
- przygotowanie / 30 min
- przyrządzenie / 40-45 min
- 1 porcja:
- 379 kcal
- węglowodany 42,5 g
- białko 9,5 g
- tłuszcze 19 g
Składniki:
- 400 g chudego twarogu 0%
- 4 jajka
- 400 g kruchego ciasta
- 60 g fruktozy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml chudego mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
Wykonanie:
- Żółtkaoddzielić od białek i umieścić w 2 osobnych salaterkach. Dno orazwewnętrzne ścianki 8 foremek na babeczki lekko oprószyć mąką.
- Kruche ciasto rozwałkować na placek grubości 2 mm. Okrągłą foremkądo wykrawania ciastek lub szeroką szklanką wykroić z ciasta 8 krążków iwyłożyć nimi przygotowane foremki. Odstawić w chłodne miejsce na czasprzygotowywania nadzienia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Do żółtek dodać fruktozy i ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta.Kolejno dodając: mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę mąki pszennej, mleko,twaróg i skórkę otartą z cytryny, ubijać rózgową trzepaczką, aż masabędzie gładka.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Masą napełnić wyłożone kruchymciastem foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40-45 minut.
- Babeczki wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Aby obniżyć kaloryczność babeczek, kruche ciasto można zastąpić gotowym ciastem strudlowym.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A