Kotleciki florenckie
29 lipca, 2009Obiecujemy, że poniższe danie nada nazwie „kotlet mielony" całkiem nowe znaczenie. Uważaj! Zapach kotlecików przekładanych serem i pomidorami, podgrzewanych w prodiżu i sowicie posypanych bazylią i rozmarynem, może sprowadzić do Ciebie wygłodniałych sąsiadów!
Składniki:
- 50dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 1 bułka kajzerka,
- 1łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 30 dag sera mozzarella,
- 50 dag pomidorów,
- 5 łyżek oliwy,
- po 1 łyżeczce rozmarynu, bazylii Prymat, oregano Prymat,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie i mocno odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Z mięsa, bułki, cebuli, soli, koncentratu pomidorowego przygotować jednolitą masę. Pomidory umyć, osuszyć i razem z mozzarellą pokroić w plastry. Z masy mięsnej formować małe kotleciki i piec je po 15 min na grillu, a następnie wystudzić. Kotlety, pomidory i mozzarellę ułożyć na przemian w prodiżu elektrycznym, posypać ziołami, pokropić obficie oliwą i zapiec 20-25 min. Podawać ze świeżym chlebem i czerwonym winem.
09.06.2009
foto: materiały prasowe