Koreczki z salami
23 maja, 2008 liczba porcji / 10
czas przygotowania / 12 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 20 średniej grubości plasterków cienkiego salamie
- duży, wąski ogórek (najlepiej szklarniowy)
- gęsty majonez
- 5 oliwek bez pestek
- piórka świeżego koperku
- 2 pomidory lub pęczek rzodkiewek do dekoracji
Wykonanie:
Ze środka ogórka wykrawamy 10 krążków, nieco grubszych od plasterków salami. Wędlinę lekko smarujemy majonezem, między 2 plasterki kładziemy krążek ogórka, łączymy. Porcje układamy na płaskim półmisku, wierzch dekorujemy kopczykiem majonezu, w który lekko wciskamy połowę oliwki, i przybieramy piórkami koperku. Półmisek dekorujemy pozostałymi plasterkami ogórka i cząstkami pomidora lub różyczkami z rzodkiewek.
Zobacz też:
Łatwe i szybkie przepisy na 30 dni >>>
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A