Koniec nudnych kanapek! Przepisy na domowe pasty i masła!
6 marca, 2017Masz już dość nudnych kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle! Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasty rybne, jajeczne, czy warzywne nabiorą wyjątkowego smaku, dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.
Masło czosnkowe ze szpinakiem
Składniki
200g masła
70g świeżego lub mrożonego szpinaku
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego np. marki Kamis
pieprz czarny mielony np. marki Kamis
sól
Sposób przygotowania
Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.
Pasta z fasoli
Składniki
1 puszka białej fasoli
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 cebula
Sól
Mix przypraw np. marki Kamis
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
chili
kminek
majeranek
Sposób przygotowania
Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Przepisy Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka