Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Koniec nudnych kanapek! Przepisy na domowe pasty i masła!

Koniec nudnych kanapek! Przepisy na domowe pasty i masła!
 Zdrowe przepisy

Koniec nudnych kanapek! Przepisy na domowe pasty i masła!

6 marca, 2017

Masz już dość nudnych kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle! Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasty rybne, jajeczne, czy warzywne nabiorą wyjątkowego smaku, dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.

Masło czosnkowe ze szpinakiem

Składniki

200g masła
70g świeżego lub mrożonego szpinaku
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego np. marki Kamis
pieprz czarny mielony np. marki Kamis
sól

Sposób przygotowania

Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.

Pasta z fasoli

Składniki

1 puszka białej fasoli
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 cebula
Sól

Mix przypraw np. marki Kamis

1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
chili 
kminek
majeranek

Sposób przygotowania

Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.


Przepisy Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka

Inne Artykuły: