Koktajle na odporność
14 kwietnia, 2009Jesienią i zimą, zarówno dzieci, jak i dorośli są bardziej narażeni na rozwój chorób przeziębieniowych i grypopodobnych. Dlatego też warto wiedzieć co robić, by wspomagać odporność własną i dziecka.
Nina Jakubik, dietetyk medyczny
Przepisy na koktajle, które dobroczynnie wpłyną na poziom odporności:
Napój z mango i brzoskwini
Ten pożywny napój jest doskonałym źródłem witaminy B2, A, karetonoidów, witaminy C, a także wapnia. Polecany w osłabieniu, po przebytych przeziębieniach i chorobach grypopodobnych. Witaminy A, C i karetonoidy wspomogą działanie układu immunologicznego.
1 mango
1 brzoskwinia
5 łyżek soku pomarańczowego
150 ml niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki płynnego miodu
Mango i brzoskwinię obrać i usunąć pestki, pokroić miąższ i miksować do otrzymania jednolitej konsystencji, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować. Podawać schłodzony.
Przeciwwskazania:
– osoby z alergią na pyłki drzew, u których występuje syndrom alergii ustnej
– osoby uczulone na białka mleka krowiego
– osoby odchudzające się
Napój pomarańczowo-cytrynowy
Ten orzeźwiający i aromatyczny napój jest doskonałym uzupełnieniem posiłku. Szybko gasi pragnienie, a dzięki zawartości witamin (A, C oraz B1 i B2) świetnie wpływa na stan naszej skóry oraz wzmacnia odporność. Aromat skórki pomarańczy rozgrzewa i uspokaja.
10/12 g skórki pomarańczowej
40/60 g cytryny
1/1,5 łyżka cukru
200/300 ml wody mineralnej
78/100 kcal
Z wody i cukru zagotować syrop, zalać nim skórkę pomarańczową i odstawić na godzinę, poczym odcedzić. Z cytryny wycisnąć sok wymieszać z syropem, zalać wodą. Przelać do szklanki. Udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Przeczytaj też:
- Jak powinna się zmienić nasza dieta zimą?
- Odporność z grządki
- Fakty i mity o odporności
- Odporność przedszkolaka
- Kiedy są potrzebne witaminy?
- Witaminy w trosce o odporność