Koktajl orzeźwiający Caffè shakerato, Włochy
3 lipca, 2018Caffè shakerato to dosłownie „wstrząśnięta kawa”. Napój ten zadebiutował na półwyspie Apenińskim, i dopiero na przestrzeni kilku ostatnich lat zaczął robić karierę wśród polskich baristów-hipsterów. Ten włoski sposób na kawę przyciąga prostotą przepisu i znakomitym orzeźwieniem.
Przygotowana w shakerze kawa jest nie tylko lodowato zimna, zyskuje również ciekawe właściwości smakowe, aksamitną teksturę oraz wspaniale kremową pianę na wierzchu.
Caffe shakerato:
- filiżanka podwójnego espresso lub mocny napar z kawiarki
- cukier lub syrop smakowy (opcjonalnie)
- lód w kostkach
- skondensowane mleko (opcjonalnie)
Przygotowaną kawę przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Energicznie mieszamy wszystko w shakerze lub po prostu w słoiku ze szczelnym wiekiem i odcedzamy napój do szklanki, butelki lub ładnego słoiczka. Na dno możemy wcześniej dodać odrobinę skondensowanego mleka, syrop smakowy lub odrobinę cukru trzcinowego.
Za przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata dziękujemy ekspertom z biura lotniczego Sky4Fly.net.
Opracowanie: Ania Tobiasz
Zdjęcia: Materiały prasowe
Sprawdź inne pomysły na napoje orzeźwiające:
Prosty przepis na orzeźwiające Lassi, Indie |
Koktajl marchwiowy |
Przepisy na letnie koktajle |