Koktajl kawowo – czekoladowy
30 maja, 2009Ten pyszny koktajl na bazie mleka to idealny napój na upalne dni. Dzięki niedużej zawartości kawy działa delikatnie pobudzajaco i orzeźwiająco.
Składniki:
Na 2 porcje:
- 300 ml zimnego mleka,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżeczki kakao,
- opakowanie sorbetu pomarańczowego (można zastąpić syropem – ok. 50 ml),
- pokruszony lód.
Wykonanie:
Wszystkie skladniki (oprócz sorbetu) wlej po kolei do wysokiego naczynia i zmiksuj za pomoca miksera. Gotowy napój rozlej do szklanek, na koniec włóż do każdej z nich po 1-2 gałce sorbetu. Orzeźwiający smak sorbetu pomarańczowego w połączeniu ze smakiem kawy daje bardzo ciekawe zestawienie smakowe.
Dobry pomysł:
W wersji dla dzieci zrób koktajl bez dodatku kawy. Uzystasz inną wersje tego koktajlu, jeśli zamiast sorbetu użyjesz banana.
Przejdź do galerii: