Koktajl anasowo – pomarańczowy
30 maja, 2009Pyszny letni koktajl na bazie soków zrobisz w kilka chwil. To dobry pomysł na letni napój orzeźwiający.
Składniki:
Na 2 porcje:
- 150 ml nektaru ananasowego,
- 150 ml soku pomarańczowego,
- 50 ml syropu z brązowego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 8 kostek lodu.
Wykonanie:
Przygotowanie koktajlu zacznij od przyrządzania syropu cukrowego. To sposób na szybkie rozpuszczenie cukru stosowany w przygotowaniu koktajli i drinków. 3 łyżeczki brązowego cukru rozpuść w 25 ml gorącej wody, tak otrzymasz syrop cukrowy. Dodaj do niego sok z cytryny, żeby syrop sie nie skrystalizował. Wlej do wysokiego naczynia wszystkie skladniki do koktajlu i dokladnie wymieszaj. Przelej koktajle do wysokich kieliszków, dodaj lód i ozdób kawałkiem ananasa lub pomarańczy.
Gotowe!
Dobry pomysł:
Do koktajlu możesz dodać gałkę lodów o kwaskowym smaku.
Przejdź do galerii:
Do robienia koktajli polecamy 100 % soki: