Karp z cebulą
29 lipca, 2009Ryba wigilijna w środku lata smakuje tak samo doskonale jak świąteczny oryginał. Odpowiednia porcja pieprzu i natki pietruszki i mamy proste danie, pyszne i pożywne. Wystarczy tylko rozpalić grill…
Składniki:
- 75 dag oczyszczonego karpia,
- 1 cebula /7 dag/,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól,
- 1 łyżka natki pietruszki Prymat,
- 3-4 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Oczyszczonego karpia wypatroszyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kręgosłup, pokroić na dzwonka i każdy kawałek głęboko naciąć. Rybę posolić i popieprzyć. Cebulę obrać, drobno pokroić, wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju. Mieszaniną tą wysmarować porcje karpia, wypełnić ja także nacięcia. Przygotowane porcje układać na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić je lekko olejem i opiekać po3-5 min z każdej strony. Gotowe ułożyć na półmisku i przybrać pomidorami, plasterkami cytryny lub zieloną papryką.
Podawać z chlebem.
15.06.2009
foto:istockphoto.com