Kanapki mogą być różne!
10 września, 2008Do łączenia różnych produktów świetnie nadają się surówki i sałatki oraz kanapki. Kanapki to najszybszy i najprostszy posiłek, a w wielu domach jada się je na śniadania i na kolacje.
Pomysłów na kanapki są tysiące, a kolorowy wygląd kanapek może zachęcić do jedzenia nawet niejadka. Zdrowe kanapki najlepiej przyrządzać na ciemnym, np. wieloziarnistym pieczywie z dodatkiem wysokiej jakości margaryny z olei roślinnych. Tłuszcz roślinny, w tym oleje i margaryna, są jedynym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w zdrowej diecie. Do kanapek świetnie nadają się dodatki z podstawowych grup produktów, a więc warzywa, jak sałata, kiełki, papryka, nabiał – sery, jajka, oraz mięso – np. tuńczyk czy wędliny z drobiu. Z kolorowych kanapek pomysłowa mama może stworzyć różne kolorowe kompozycje, które zachęcą malucha do jedzenia.
Zobacz też: