Kanapeczki na kinderbal
3 grudnia, 2008Kanapki, które jemy na co dzień, z okazji urodzin dziecka i wyzyty małych gości w domu, mogą całkowicie odmienić swój wygląd!
Składniki:
- pieczywo: bułeczki, chleb tradycyjny (okrągły, pokrojony), krakersy,
- masło (margaryna),
- serek do smarowania,
- szynka,
- do ozdabiania: kukurydza z puszki, kolorowa papryka, oliwki, ogórek.
Wykonanie:
Kanapki "lody" zrobisz z okrągłej (owalnej) kromki chleba. Przepkrój ją na pół na ukos – powstaną dwa rożki. Każdy kawałek chleba posmaruj według uznania – tym, co dziecko lubi. Aby kanapka przypominała wyglądem prawdziwy lód – górę posmaruj białym serkiem, a na dolnej jej części ułóż trójkątny kawałek szynki. Ozdób całość pokrojonymi w paseczki i kostkę warzywami.
Uśmiechnięta buzia została zrobiona z przekrojonej na pół bułeczki. Góra kanapki jest posmarowana białym sekiem, włosy zostały zrobione z pokrojonej w paski zielonej papryki, a oczka – z plasterka zielonej oliwki oraz kukurydzy.
Kanapki z krakersów zrobisz wycinając z szynki i sera gwiazdki, serduszka i inne ozdobne elementy za pomocą wykrawaczek do ciastek. Układaj je według własnego upodobania. Ozdób mini kanapeczki kolorowymi warzywami.