Jesienny krem z dyni
19 września, 2016Gdy za oknem żółkną liście, wieczory stają się coraz chłodniejsze, a do łask wracają Twoje ukochane swetry i szaliki, oznacza to tylko jedno… Czas na pierwszy w sezonie krem z dyni. Przedstawiamy Wam prosty i szybki przepis na wyjątkowy smak jesieni. Zainspiruj się i stwórz swoją własną zupę dyniową, która zachwyci Twoich znajomych!
Składniki potrzebne do przygotowania kremu z dyni:
- 2 dynie cukrowe
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- Szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu
Krem z dyni krok po kroku:
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wyłóż blachę pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Używając ostrego noża, odetnij wierzchołek 2 przygotowanych dyń, po czym przekrój je na pół. Za pomocą ostro zakończonej łyżki, wydrąż warzywo z pestek.
- Posmaruj miąższ olejem i ułóż dynie na blasze wewnętrzną stroną do dołu. Piecz przez 45-50 minut, aż widelec z łatwością przebije skórę. Następnie wyjmij z piekarnika, zostaw do ostudzenia przez 10 minut, usuń skórkę i odstaw na bok.
- Do dużego rondla dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz posiekane szalotkę i czosnek. Gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż masa lekko się zarumieni i nabierze spójnej konsystencji.
- Dodaj dynie oraz pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia.
- Przenieś uzyskaną w ten sposób dyniową masę do blendera lub użyj miksera i doprowadź do uzyskania konsystencji puree, po czym wlej zupę z powrotem do garnka.
- Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 5-10 minut, a następnie dodaj przygotowane wcześniej przyprawy i miód (alternatywnie syrop z agawy) w proporcjach według uznania.
- Teraz zostaje już tylko kwestia kreatywnego podania. My proponujemy wersję w przezroczystych szklankach z prażonymi pestkami dyni na wierzchu… Smak jesieni w postaci Twojego własnego kremu z dyni gotowy!
Opracowanie: Ania Tobiasz
Sprawdź również:
Czego możemy nauczyć się od Bridget Jones?
Dieta, z którą na pewno schudniesz