Jedz i chudnij
30 lipca, 2009Czy wiesz, że niektóre produkty żywieniowe pomagają w spalaniu kalorii? Sprawdź które i jak to działa…
Ileż to razy słyszałaś zapewne, że przy odchudzaniu najskuteczniejsza jest dieta „jedz połowę". Czyli, że najlepszym sposobem na schudnięcie jest znaczne ograniczenie racji żywnościowych.
Jednak nie jest to do końca prawda. Albowiem ważne jest nie tylko to ile, ale i co jemy. Przedstawiamy ci zatem krótką listę naszych sprzymierzeńców w skutecznej walce z „tym okropnym sadełkiem".
Przyprawy na smukłą kibić
- Chili- jak większość ostrych przypraw przyspiesza spalanie tłuszczu i pobudza do pracy układ trawienny.Ponadto pozwala na ograniczenie ilości używanej soli, która z kolei zatrzymuje wodę w organizmie.Niektórzy żywieniowcy twierdzą też, że smak chili wyzwala endorfiny, czyli nasze naturalne „środki rozweselające", a co za tym idzie poprawia humor, łagodząc w ten sposób stres wywołany uczuciem głodu (może coś w tym jest skoro południowcy, którzy jak wiadomo używają ostrych przypraw, są tacy pogodni).
- Ocet jabłkowy – jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale uznaje się go także za naturalny lek. Zawiera m.in. dużą ilość potasu, wapnia, fosforu i sodu, około 20 najważniejszych substancji mineralnych oraz mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy oraz aminokwasy. Dzięki temu przyspiesza trawienie pobudzając wydzielanie soków żołądkowych oraz syntezę enzymów trawiennych. Usuwa także złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, co w efekcie powoduje spadek masy ciała. Warto przy okazji wiedzieć, że lecznicze właściwości tej przyprawy odkryto już w starożytnym Egipcie, a Kleopatra piła rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie.
- Błonnik – usprawnia pracę jelit oraz zmniejsza łaknienie, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
- Pieprz Cayenne – na całym świecie jest stosowany w leczeniu rozmaitych schorzeń, w tym m.in.: słabego krążenia krwi, chorób serca, przewlekłego bólu gardła, głowy i zębów.Medycyna chińska stosowała tę przyprawę przy słabym trawieniu i dolegliwościach żołądkowych.Pieprz Cayenne rozgrzewa organizm, czym przyspiesza spalanie tłuszczu zapasowego, poprawia krążenie i usprawnia metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.
Warzywa i owoce wspierające dietę
- Kapusta kiszona – usuwa z organizmu toksyny oraz dostarcza mu potężnej dawki witaminy C. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego wpływa też korzystnie na florę bakteryjną jelit.
- Kiwi – to nie tylko bomba witaminowa, ale i aktywny spalacz tłuszczu, zawiera bowiem bardzo dużo witaminy C. Hamuje również łaknienie na słodycze.
- Grejpfrut – spowalnia przyswajanie produktów odżywczych przez komórki, a co za tym idzie podnosi poziom cukru we krwi, czym przedłuża uczucie sytości.
- Jabłko – to skarbnica pektyn, które oczyszczają jelita z trujących substancji, regulują przemianę materii oraz pobudzają układ wydalniczy.
- Ananas – jest niskokaloryczny i zawiera bromelię, czyli enzym przyspieszający przyswajanie białka.
Inne naturalne produkty pomoce w odchudzaniu
- Ryż – dzięki dużej ilości potasu wiąże nadmiar wody w komórkach tłuszczowych. Jest również bogaty w białko roślinne i żelazo.
- Makaron – jeżeli ugotowany al dente i podany sote lub z lekkim sosem, znakomicie syci dostarczając niewiele kalorii. Ponadto podnosi poziom poprawiającej nastrój serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
- Maślanka – to bogate źródło fosforu, potasu, wapnia, magnezu i witaminy B6 (poprawiającej przemianę materii). Zawiera również aminokwasy, które pomagają w zachowaniu elastyczności mięśni, przy jednoczesnym spalaniu wyłącznie tkanki tłuszczowej.
Jeśli włączysz do diety wyżej wymienione produkty możesz liczyć nie tylko na szybsze i być może bardziej spektakularne efekty twojej diety, ale i na ogólną poprawę kondycji twojego organizmu.
04.05.2009
foto:istockphoto.com