
Jasny czy ciemny – jaki wybrać chleb?
28 listopada, 2014Jasny czy ciemny – jaki wybrać chleb?
Żytni, pszenny, razowy, pełnoziarnisty, chrupki. Gatunków chleba jest bardzo wiele. Często jednak unikamy jedzenie tego podstawowego produkty, gdy się odchudzamy. Nie jest to zdrowe podejście. Zamiast rezygnować z chleba, wybierzmy mądrze ten najzdrowszy.
Chleb jasny
Chleb pieczony z jasnej, oczyszczonej mąki pochodzącej z wysokiej przemiału jest pozbawiony wielu wartości odżywczych. Brakuje mu błonnika, żelaza oraz witamin z grupy B. Jasne pieczywo zawiera głównie bezwartościową skrobię i sztuczne dodatki spulchniające oraz konserwanty. Przez co podnosi poziom glukozy we krwi. Zwiększa też ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby nowotworowe.
Chleb ciemny
Chleb ciemny powstaje z mąki żytniej i jest źródłem błonnika. który pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Ponadto błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając nam uczucie sytości, które utrzymuje się dłużej niż po zjedzeniu węglowodanów prostych (czyli produktów z mąki białej). Mąka razowa, pełnoziarnista, powstaje z jednorazowego przemiału, bez odsiewania otrąb. Dlatego w jej składzie znajdziemy wiele pełnowartościowych składników: witamina E i witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, miedź, cynk.
Pieczywo chrupkie
Bardzo modne w ostatnich latach stało się pieczywo chrupkie, chętnie sięgają po nie osoby odchudzające się, ponieważ zawiera ono bardzo niewiele kalorii. Przeważnie jest produkowane z mąki żytniej, dzięki czemu zawiera wiele błonnika oraz potrzebne witaminy i mikroelementy. Należy jednak dokładnie czytać listę składników, by upewnić się, że produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych substancji barwiących i poprawiających smak.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Trzy pomysły na dania z pestek dynii?
Jak zrobić domowe batoniki musli?