Jak zrobić masę cukrową
23 listopada, 2009Masa cukrowa idealnie nadaje się do dekoracji ciast, ciasteczek i tortów. Jest plastyczna, możesz pokryć nią górę ciasta i ulepić z niej drobne ozdobne elementy.
Składniki:
- 40 dag cukru pudru,
- 50 g glukozy (może być w proszku),
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 35 ml wody,
- olejek zapachowy.
Wykonanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Naczynie z nią umieść w garnku z gotującą się wodą i energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia. Nie pozwól jej się zagotować! Jeśli jednak tak się stanie, zacznij wszystko od nowa. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, możesz za pomocą miksera. Zostaw do ostygnięcia. Do wystygniętej żelatyny z glukozą dodaj olejek zapachowy i stopniowo dosypuj przesiany cukier puder, mieszaj masę ręką. Wyrabiaj ja, aż osiągnie plastyczną konsystencję. Przed rozwałkowaniem masy posyp stolnicę mąką ziemniaczaną lub rób to na papierze do pieczenia.
Foto: Istockphoto.com
Przepis czytelnika