Jak zrobić kompot z suszu?
15 grudnia, 2014Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Ma wyrazisty, cierpki smak i ciemnobrązowy kolor, pachnie dymem. Jest bardzo zdrowy i pomaga lepiej trawić świąteczne wiktuały. Zobaczmy, jak zrobić kompot z suszu.
Zgodnie z tradycją po wielodaniowej kolacji wigilijnej pijemy kompot z suszonych owoców. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu i nie warto z niego rezygnować, bowiem jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. By złagodzić nieco przydymiony, gorzkawy smak, możemy posłodzić napój miodem. Natomiast dodatek ziół takich jak, cynamon, anyż lub imbir sprawią, że kompot będzie miał wspaniały, bogaty, korzenny aromat.
W okresie świątecznym często czujemy się ciężko, nie mamy energii lub cierpimy na dolegliwości żołądkowe związane z przejedzeniem. Warto więc pić kompot z suszu do każdego posiłku, gdyż napój ten działa zbawiennie na układ trawienny. Zawiera wiele błonnika oraz pektyn, a więc daje poczucie sytości, a jednocześnie eliminuje nadmiar toksyn z organizmu. Suszone owoce mają też wiele witamin – m.in. C, A, B1, B2, E oraz kwasy owocowe sprzyjające rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach.
Wybierając suszone owoce na kompot, warto zwrócić uwagę, by były aromatyczne, mięsiste, miękkie. Ich skórka powinna być błyszcząca.
PRZEPIS NA KOMPOT Z SUSZU:
300 gram owoców suszonych – jabłka, gruszki, śliwki, morele itp.
100 gram rodzynek
2 litry wody
Zioła – cynamon, goździki, imbir
2 łyżki cukru
Łyżka miodu
Owoce i rodzynki zalewamy zimną wodę i gotujemy. W między czasie wrzucamy zioła. Gotujemy, aż owoce będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, a miód dopiero po ugotowaniu, gdy kompot przestygnie.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Mieszanka przypraw do piernika
Ryba w galerecie – gefilte fish