Jak zrobić hummus?
18 listopada, 2014Jak zrobić hummus?
Pyszną i pożywną pastą z ciecierzycy zajada się cały świat. Hummus doceniamy nie tylko za wspaniały, sezamowy smak, ale także właściwości odżywcze. Mogą go jeść bez obaw osoby odchudzające się, gdyż zawiera dużo błonnika i białka, dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości.
Hummus to ważny element kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Pasta oryginalnie pochodzi z Libanu, ale popularność zdobyła na całym świecie. Z uwagi na zawartość błonnika, białka, żelaza oraz witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych potrawa ta powinna na stałe zagościć na naszym stole.
Hummus możemy podawać jako dip do świeżych warzyw (marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek). Tradycyjnie w kuchni arabskiej pastę z ciecierzycy podaje się z chlebkiem pita. Bardzo dobrze komponuje się też z gorącymi tostami.
Przepis na domowy hummus
200 dag ziaren ciecierzecy (mogą być z puszki, ale lepsze są suche)
3-4 łyżki pasty tahini (można ją przygotować samodzielnie z prażonych ziaren sezamu, oliwy, czosnku i cytryny)
2-3 ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy
Jeśli chcemy przygotować hummus z suchych ziaren ciecierzycy, musimy je najpierw namoczyć w wodzie przez minimum 12 godzin, a później gotować do miękkości (ponad godzinę). W przypadku produktu z puszki takie przygotowanie nie jest potrzebne. Ciecierzycę miksujemy w blenderze, by uzyskać gładką masę. Dodajemy pastę tahini, połowę oliwy i zmiażdżone ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie ucieramy – możemy jeszcze raz użyć blendera. Gotowy humus przekładamy do miski i polewamy po wierzchu resztą oliwy.
(mb)
Foto: 123 RF oraz materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: