Jak zrobić grzane piwo?
21 listopada, 2014Jak zrobić grzane piwo?
Szklaneczka zimnego piwa to najlepszy sposób, by ugasić pragnienie w upalny dzień. Zimą mniej chętnie sięgamy po chłodne trunki, zastępujemy je aromatycznymi grzańcami. Najbardziej popularne w tym sezonie jest grzane piwo.
Zasada robienia grzanego piwa jest prosta. Nie gotujemy napoju tylko podgrzewamy i delikatnie mieszamy, by nie ulotnił się całkowicie gaz. Aby napój zyskał głęboki, korzenny smak, dodajemy rozgrzewające przyprawy, takie jak goździki, cynamon, imbir. Podobnie jak w przypadku grzanego wina idealnie sprawdzą się też pomarańcze. Wiele osób wierzy, że na przeziębienie nie ma nic lepszego niż gorące piwo z jajkiem. Jeśli chcemy przygotować bardziej słodką wersję tego trunku, możemy dodać sok malinowy.
Przepis na grzane piwo
1 litr piwa
Pomarańcza
Przyprawy – cynamon, goździki, wanilia, imbir, kardamon
Łyżka miodu
Do wysokiego garnka wrzucamy pomarańcze i przyprawy oraz zalewamy piwem. Podgrzewamy, ostrożnie mieszając, gdy napój jest gorący, ale nie zaczyna jeszcze wrzeć, ściągamy garnek z ognia. Grzane piwo rozlewamy do wysokich szklanek.
Przepis na grzane piwo z jajkiem
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 litr piwa
Przyprawy według uznania
Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Osobno w rondelku podgrzewamy piwo. Gdy napój jest już gorący, bardzo powoli wlewamy go do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić gorącą czekoladę?