
Jak zrobić francuskie makaroniki?
25 listopada, 2015Jak zrobić francuskie makaroniki
Te ciastka to kwintesencja francuskiego stylu. Filigranowe, smaczne i eleganckie. Makaroniki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także ozdoba stołu. Zobaczmy, jak je przygotować.
Wbrew pozorom makaroniki nie są trudne do zrobienia. By je przygotować nie wystarczą jednak składniki, które mamy zawsze pod ręką. Musimy zaopatrzyć się w mąkę migdałową. Produkt ten możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością i dużych supermarketach. To dzięki tej mące ciastka są chrupiące i mają charakterystyczny smak. Ciasteczka możemy przełożyć dowolnym kremem maślanym. Jeśli chcemy, by makaroniki były kolorowe jak z francuskiej cukierni, musimy użyć barwnika spożywczego.
Przepis na francuskie makaroniki:
10 białek
200 dag cukru pudru
300 dag mąki migdałowej
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 5 łyżek cukru i kontynuujemy, aż masa będzie całkiem sztywna. Białka możemy ubijać ręcznie trzepaczką lub mikserem. Pozostały cukier puder łączymy z mąką migdałową i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy powoli do piany z białek. Tak uzyskaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim niewielkie koła (możemy odrysować od kieliszka). Za pomocą rękawa wyciskamy masę, formując małe ciasteczka. Następnie pieczemy je przez około 10-12 minut w temperaturze 150 stopni. Gdy makaroniki wystygną przekładamy je kremem i wkładamy do lodówki, by się skleiły.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak zrobić domową gorącą czekoladę?