Jak zrobić domowe batoniki musli?
8 września, 2016Ile razy w ciągu tygodnia ulegasz pokusom, by między posiłkami przegryźć batonika. Zjadasz go szybko i zapominasz. Przygotuj sama batoniki zbożowe, a będziesz po nie sięgać bez wyrzutów sumienia.
Pozbawione cukru oraz niezdrowych tłuszczów trans batoniki zbożowe stanowią smaczną, zdrową i sycącą przekąskę. Robimy je z płatków zbożowych, miodu, bakalii, suszonych owoców. Możemy dodać też czekoladę i ulubione przyprawy. Płatki zbożowe są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz cenne składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo. Płatki zaliczane są do tzw. węglowodanów pełzających, to znaczy, że powoli uwalniają energię, dzięki zapewniają uczucie sytości na dłużej. Pomagają też oczyścić organizm z toksyn. Suszone owoce zawarte w batonikach musli dostarczą nam energii i pomogą w chwilach, gdy musimy podjąć wysiłek fizyczny i psychiczny. Zawierają naturalny cukier przez co mają sporo kalorii, ale do batoników używamy ich w niewielkich ilościach.
BATONIKI MUSLI – ZRÓB JE SAMA
- 100 gram pomieszanych płatków zbożowych
- 100 gram bakalii
- 50 gram suszonych owoców (do wyboru morele, śliwki, żurawina, jabłko)
- Garść pestek dyni
- 3 łyżki miodu
Płatki i bakalie oraz pestki podpraż na patelni bez tłuszczu, staną się bardziej chrupiące i zyskają wyrazisty smak. Jeśli robisz swoje domowe musli, możesz użyć tej mieszanki. Następnie wymieszaj je misce z posiekanymi suszonymi owocami i miodem. Całość przełóż do wąskiej formy (keksówki), włóż na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij i pokrój nożem na batoniki. Przechowuj je w szklanym pojemniku lub słoju.
ZBOŻOWE BATONIKI BOUNTY
- 100 gram płatków zbożowych
- 50 gram wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej
- Pół kostki masła
- Tabliczka czekolady
Płatki i wiórki prażymy na patelni. Przekładamy do głębokiej miski i dokładamy stopione masło (nie może być bardzo gorące), mieszamy całość. Dodajemy mąkę kokosową, ponownie mieszamy. Przekładamy do keksówki, na wierzchu polewamy stopioną czekoladą. Wkładamy na trzy godziny do lodówki, po czym kroimy nożem batoniki.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: