Jak zrobić domową gorącą czekoladę?
17 listopada, 2014Jak zrobić domową gorącą czekoladę?
Już na samą myśl o gęstej i aromatycznej czekoladzie do picia robi nam się cieplej. Nic tak nie poprawia samopoczucia i nie rozgrzewa zimą jak ten pyszny napój. Gorącą czekoladę możemy przygotować na kilka sposobów – warto więc poeksperymentować i zmienić klasyczny smak.
Prawidłowo przygotowana gorąca czekolada powinna mięć gęstą, a jednocześnie gładką konsystencję bez grudek sklejonego kakao. Najlepiej przygotować ją z dobrej jakości gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%). W sklepach możemy kupić czekoladę w proszku, którą wystarczy zalać mlekiem lub wodą, lecz zrobiona własnoręcznie od podstaw będzie miała o wiele lepszy smak i aromat.
Kremowa, aksamitna konsystencja napoju to nie tylko zasługa dobrej czekolady, ale także mleka. Warto wybrać mleko tłuste i dodać odrobinę śmietanki.
By urozmaicić smak czekolady pitnej, możemy wybrać różne dodatki. Od ostrych, rozgrzewających jak sproszkowana papryczka chili lub imbir przez owocowe (pomarańcze, maliny) po łagodne i słodkie (pianki marshmallow, bita czekolada, zaparzona piana z białek). Możemy też dodać odrobinę mocnego alkoholu – najlepiej pasuje whisky.
Przepis na gorącą czekoladę:
Tabliczka gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
Dwa kubki mleka
2 łyżki śmietanki tortowej (30 % tłuszczu)
2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)
Kubek mleka podgrzewamy i gdy jest już bardzo ciepłe, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, by się rozpuściła. Dolewamy drugi kubek mleka i śmietankę, jeszcze raz mieszamy i przelewamy do kubeczków lub filiżanek. Pamiętajmy, by nie gotować czekolady, podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Przepis na gorącą białą czekoladę z wanilią
Tabliczka białej czekolady
Dwa kubki mleka
2 łyżki śmietany kremówki
Laska wanilii
Koniak
Podgrzewamy mleko z laską wanilii, rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę i trzymamy na ogniu, mieszając. Dodajemy śmietankę. Na sam koniec wyciągamy laskę wanilii, rozcinamy i wydrążamy łyżeczką miąższ, który rozpuszczamy w czekoladzie. Jeśli chcemy, by wanilia miała jeszcze bardziej wyrazisty aromat, trzymamy ją wcześniej przez kilka tygodni w butelce z koniakiem. Odrobinę koniaku możemy dolać do kubka z gorącą białą czekoladą.
Grzanka – gorąca czekolada na spirytusie
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Pół szklanki wody
Kieliszek spirytusu
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Metoda ta polega na podgrzaniu czekolady w garnku wstawionym do większego garnka napełnionego wodą. W osobnym naczyniu na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy. Następnie dodajemy do curku masło i dobrze mieszamy. Do tej mieszanki dodajemy po łyżce czekolady i mocno mieszamy, na koniec wlewamy spirytus.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Rozgrzewające napoje na jesień i zimę