Jak zrobić deskę serów?
13 października, 2014Jak zrobić deskę serów?
Sery to już nie tylko domena Francuzów. Pokochali je także Polacy, coraz więcej rodzimych producentów oferuje aromatyczne camemberty, mozzarelle i inne przysmaki z koziego lub krowiego mleka. Mamy też swój lokalny hit czyli ser koryciński. Jeśli zapraszamy gości na kolację, koniecznie przygotujmy deskę serów. Jest to wyjątkowo prosta i elegancka przystawka.
Sery najlepiej podawać po głównym posiłku, a przed deserem. Kładziemy je w całych kawałkach (ok. 20 lub 30 dag). Nie kroimy ich na drobne kostki. Obok deski kładziemy noże odpowiednie do krojenia podanych przez nas gatunków sera. Szefowie kuchni polecają, by wybrać od 3 do 5 serów – od najbardziej łagodnego po ostre o wyrazistym, charakterystycznym smaku i zapachu. W takiej kolejności zaczynamy także degustację, by ostre i zdecydowane smaki nie zdominowały doznań smakowych. Warto wybrać ser pleśniowy typu camembert lub z pleśnią zieloną/niebieską i bardzo twardy (np. Old Amsterdam). Nie zapominajmy też o serze miękkim, świeżym – np. kozim. Degustatorzy radzą, by w naszym zestawie znalazły się różnorodne gatunki z mleka koziego, krowiego i owczego. Na godzinę przed podaniem na stół wyciągamy deskę z lodówki, tak by sery osiągnęły optymalną temperaturę.
GDZIE KUPIĆ NAJLEPSZE SERY?
Bardzo duży wybór znajdziemy w każdym supermarkecie. Znajdziemy tam słynne wyroby francuskie, włoskie i szwajcarskie. Jednak bardziej oryginalnym pomysłem jest zakup produktów polskich od lokalnych producentów, którzy sprzedają swoje sery na sobotnich lokalnych bazarach. Wówczas możemy więcej dowiedzieć się o produktach, a sprzedawca podpowie nam, jak skomponować deskę i jakie najlepiej wybrać wino. Takie sery produkowane są według tradycyjnych receptur bez użycia sztucznych składników. W większych miastach możemy też udać się do specjalnych sklepów z serami. W Sopocie działa Ser Lancelot, gdzie sprzedawane są starannie wyselekcjonowane wyroby polskie, ekologiczne. W warszawskiej La Fromagerie znajdziemy natomiast produkty z całego świata.
JAK PODAWAĆ SERY?
Najefektowniej prezentują się na grubej drewnianej desce. Oczywiście nie może być przesiąknięta nieprzyjemnymi zapachami, poplamiona lub porysowana. Najlepiej przeznaczmy tego celu jedną deskę i nie używajmy jej do krojenia. Możemy też wybrać blok kamienny. Obok kładziemy zestaw noży do krojenia serów.
CO PODAWAĆ DO SERÓW?
Odpowiednio dobrane sery są pyszne w same sobie i nie potrzebujemy specjalnych dodatków, by celebrować kulinarną ucztę. Jednak jeśli chcemy urozmaicić deskę serów, warto postawić na kilka sprawdzonych produktów. Przede wszystkim wybieramy dobre pieczywo, najlepsze będą bagietki z pełnoziarnistej mąki. Mogą też być krakersy. W małych miseczkach możemy podać smakowe musztardy – gruszkową lub z fig. Świetnym dodatkiem jest też żurawinowy sos. Ze świeżych owoców warto sięgnąć po winogrona i pokrojone w talarki gruszki (tworzą idealną kompozycję z serami twardymi o ostrzejszym smaku. Do serów kozich idealnie pasują figi. Z sałat najlepszą propozycją będzie rukola z uwagi na charakterystyczny lekko orzechowy smak. Najpopularniejszą przystawką do deski serów są oczywiście włoskie orzechy. Dobrym pomysłem są też suszone owoce – śliwki, morele. Wszystkie przystawki podajemy w osobnych naczyniach, najlepiej, gdy są to niewielkie miseczki i pojemniki drewniane lub porcelanowe.
JAK DOBRAĆ WINO DO SERA?
Jeśli nasza deska zawiera kilka różnych gatunków, warto jest podać też kilka rodzajów win. Do wyboru mamy tylko wino czerwone. Zasada jest taka – im delikatniejszy ser, tym łagodniejsze wino. Wyjątkiem są młode sery kozie, które dobrze się komponują z białym winem.
mb
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Zielone szparagi z wędzonym łososiem