
Jak zrobić chrzan domowy?
17 marca, 2015Jak zrobić chrzan domowy?
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Najlepiej smakują nam faszerowane i posypane posiekaną zieleniną. Najsmaczniejszym dodatkiem, który zajadamy się w czasie świąt jest oczywiście chrzan. Najlepiej przyrządzić go własnoręcznie!
Tarcie świeżego chrzanu może doprowadzić nas do płaczu, ale warto uronić kilka łez, bo wyborny smak domowego dipu wynagrodzi nam wszelkie trudy. By ułatwić sobie pracę, możemy założyć specjalne okulary, które chronią oczy przed działaniem olejków eterycznych powodujących pieczenie i łzawienie.
Samodzielnie przyrządzony chrzan to nie tylko świeży i bardziej intensywny smak oraz satysfakcja, ale także samo zdrowie. Korzeń ten pomaga schudnąć, działa bakteriobójczo i rozgrzewa.
Przepis na domowy chrzan jest bardzo prosty. By go przyrządzić potrzebujemy:
1 gruby korzeń
2 -3 żółtka ugotowanych jaj
1 łyżkę śmietany
1 łyżeczkę soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy pokruszone żółtka i dokładnie ucieramy widelcem. Całość mieszamy ze śmietaną i dosmaczamy solą i pieprzem. Na koniec utarty chrzan skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniał. Serwujemy jako dodatek do wielkanocnych jajek, mięs, wędlin, kanapek i sałatek.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?