Zapisz się na newsletter!
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia
Jak przygotować wykwintnie naleśniki? Ta prosta i smaczna potrawa kojarzy nam się z dzieciństwem. Można ją podawać na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli jesteś fanką uniwersalnych naleśników, zobacz, jak zamienić je w zaskakująco wykwintne danie.
By zrobić ciasto naleśnikowe, potrzebujesz tylko kilku produktów, które przeważnie mamy w kuchni pod ręką. Wystarczy wymieszać mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli oraz trochę wody. Naleśniki smażymy na płaskiej, okrągłej patelni o niskich rantach. Ważne jest, by wybrać odpowiednią patelnię. W najprostszej wersji możemy je podawać z konfiturami lub słodkim twarożkiem.
Słodkie naleśniki z nutką pomarańczowego aromatu to przysmak Francuzów. Smakują wybornie i są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Można podawać je na deser lub na uroczystą kolację rodzinną.
Składniki:
sok z dwóch pomarańczy
starta skórka z jednej pomarańczy
150 g masła
50g cukru
10 naleśników
50 ml likieru pomarańczowego
Wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy podgrzewamy w rondlu. Dodajemy masło i cukier, podgrzewamy, aż się stopią. Naleśniki składamy w ćwiartki i polewamy gorącym sosem pomarańczowym. Dekorujemy cząstkami świeżych pomarańczy. Na koniec polewamy całość likierem.
Ciągnący się, aromatyczny ser mozzarella, chrupiące warzywa i pachnący ziołami sos pomidorowy. Tort naleśnikowy z warzywami to idealna alternatywa do tarty i lasagne oraz popularnych zapiekanek.
Składniki:
4 placki naleśnikowe
Kulka sera mozzarella
30 dkg pieczarek
1 cebula
8 suszonych pomidorów
2 czerwone papryczki chili
cukinia
1 łyżka oliwy
Sos pomidorowy
Zioła – oregano, bazylia
Sól i pieprz do smaku
Warzywa podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paseczki odsączone suszone pomidory. Ser mozzarella kroimy na cienkie plasterki. Nagrzewamy piekarnik. W NACZYNIU do zapiekania kładziemy placek naleśnikowy, rozprowadzamy na nim usmażone warzywa i trochę sera, przekładamy kolejnym plackiem naleśnikowym. W ten sposób układamy kolejne warstwy tortu. Na koniec polewamy całość sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Całość wkładamy zapiekamy około 15 minut.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia