Jak wykorzystać słodycze zebrane na Halloween?
14 października, 2014Każdego roku coraz więcej dzieci przebiera się w halloweenowe kostiumy i puka do drzwi sąsiadów z hasłem „cukierek albo psikus". Dlatego w ostatni czwartek października kupujemy kilka toreb słodyczy. Mnóstwo słodkości przynoszą też nasze własne dzieciaki. Co zrobić z tymi wszystkim cukierkami, czekoladkami, żelkami po Halloween? – zastanawia się nie jedna mama. Podsuwamy kilka dobrych pomysłów.
1.Słodycze, których nie zdążymy zjeść podczas Halloween, możemy po prostu zamrozić i wykorzystywać przy różnych okazjach – gdy pieczemy, robimy desery lub mleczne koktajle.
2. Jeśli rozpuścimy w garnku batoniki i czekoladki, zebrane na Halloween, wystarczy do takiej masy dodać tylko jajka, mąkę i trochę cukru, by upiec czekoladowe ciasteczka.
3. Masz ochotę na aromatyczny czekoladowy likier? Rozpuść czekoladki w wódce – wystarczy włożyć je do butelki, zakręcić i poczekać, aż się rozpuszczą.
4. Dodając czekoladki do ciepłej kawy z mlekiem, zrobimy pyszną mokkę.
5. Zabierz słodycze do pracy i podziel się ze znajomymi, którzy nie mają dzieci lub nie obchodzą Halloween.
6. Możesz zemleć wszystkie słodycze w specjalnym młynku do rozdrabniania dodatków i używać jako posypki do kawy, lodów, ciast i wszelkich deserów.
Przyda ci się to urządzenie:
Młynek do kruszenia dodatków Topper Hopper, Red Onion
7. Żelki i czekoladowe lentylki zatrzymaj na zimę, przydadzą się do dekorowania świątecznych pierników i ciasteczek.
8. M&MS i czekoladowe lentylki pomieszaj z płatkami zbożowymi, orzechami, migdałami, słonecznikiem i pestkami dyni. Zrobisz w ten sposób smaczną i zdrową przekąskę dla dzieci.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Przyjęcie na Halloween – przekąski