Jak wybrać patelnię do grillowania?
21 października, 2014Gotowanie bez tłuszczu ma coraz więcej zwolenników. Przygotowane w ten sposób dania są bardziej zdrowe oraz smaczne. Warzywa, ryby i mięso będą bardziej soczyste, chrupiące, aromatyczne jeśli zamiast je smażyć, będziemy grillować. Zobacz, jak wybrać najlepszą patelnię do grillowania.
Patelnie do grillowania są przeważnie żeliwne, gdyż ten materiał równomiernie rozprowadza ciepło i jest odporny na wysokie temperatury, co ma duże znaczenie w przypadku tego sposobu przygotowania żywności. Do wyboru mamy też patelnie ceramiczne i teflonowe (są mało odporne na zadrapania) oraz tytanowe. Te ostatnie odznaczają się wyjątkową trwałością, ale mają też najwyższe ceny. Wewnętrzna część patelni jest pokryta specjalną powłoką, która zabezpiecza przed przywieraniem żywności. Dno naczynia posiada charakterystyczne rowki lub kratkę, umożliwiające przepływ powietrza, tam też spływa tłuszcz, który wytapia się z produktów w czasie grillowania. Z uwagi na grubość ścianek tego typu patelnie rozgrzewają się dłużej. Kształt patelni do grilla często jest prostokątny lub kwadratowy.
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY GRILLOWANIA NA PATELNI:
- Patelnię należy mocno rozgrzać, zanim położymy na niej mięso, ryby lub warzywa
- Mimo, iż utożsamiamy grillowanie ze smażeniem bez tłuszczu, patelnie należy wysmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
- Produkty, które grillujemy, obracamy na patelni tylko jeden raz.
- Jeśli grillujemy grubsze kawałki mięsa lub ryb, należy je na koniec dopiec w piekarniku. Niektóre patelnie mają zdejmowane uchwyty, więc można ich też używać jako naczyń do zapiekania.
- Na żywność, którą grillujemy, nie można wylewać marynat, jogurtu i słodkich syropów.
Patelnia żeliwna IKEA
Patelnia ceramiczna Delimano Patelnia tytanowa Ballarini
(mb)
foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak wybrać odpowiedni nóż do sera?
Jak wybrać garnek do gotowania na parze?