Jak upiec idealną tartę?
13 listopada, 2014Jak upiec idealną tartę?
Powinna być krucha lecz nie twarda. Można ją przygotować w wersji na słodko lub słono. Tartę przygotujemy bardzo szybko i w zależności od tego, co wyłożymy na chrupki spód, możemy ją podawać na obiad, kolację lub deser. Podpowiadamy, jak zrobić idealna tartę.
Cała filozofia dobrej tarty polega na przygotowaniu ciasta. Przepis na kruchy spód jest bardzo prosty. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, nie musimy się martwić, czy wyrośnie, jak w przypadku drożdżówek lub biszkoptów. Nie dodajemy proszku do pieczenia, sody, ani drożdży. A jednak spód powinien być delikatny i kruchy oraz mieć przyjemny maślany aromat.
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
5 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Na stolnicy lub w głębokiej misce mieszamy najpierw sypkie składniki (przesianą mąkę, cukier, sól). Następnie dodajemy masło i siekamy dokładnie szerokim nożem na drobniutkie kawałki. Na koniec wbijamy jajko, dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy okrągły placek. Wyklejamy nim formę do tarty. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na co zwrócić uwagę przy pieczeniu tarty:
Wszystkie składniki płynne powinny mieć podobną temperaturę – masło i jajka wyciągnij z lodówki w ostatniej chwili.
Przesiej mąkę – wówczas nabierze powietrza, nie będzie się zbrylać, a ciasto będzie bardziej delikatne.
Ciasto staraj się zagnieść dokładnie, by nie było w nim widocznych grudek masła lub mąki, lecz zrób to w miarę szybko – wówczas będzie kruche.
Użyj masła zamiast margaryny – tarta zyska wspaniały aromat i smak.
Jeśli chcesz zrobić wytrawną tartę ze słonym nadzieniem, nie dodawaj do ciasta cukru.
Tego potrzebujesz, by upiec pyszną tartę:
ZESTAW MIAREK, RED ONION
Nawet jeśli lubisz modyfikować przepisy i nie trzymasz się sztywno, tego co jest zapisane, warto precyzyjnie odmierzać składniki ciasta. To zadanie ułatwią ci poręczne, silikonowe miarki.
STOLNICA SILIKONOWA SOCKERKAKA, IKEA
Polecamy zagniatać ciasto na stolnicy, wówczas masz pewność, że rozbijesz wszelkie grudki i bryłki, a ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
WAŁEK DO CIASTA, DUKA
Formę do tarty możesz wykleić ciastem ręcznie, ugniatając je palcami. Bardziej profesjonalny sposób wymaga użycia wałka. Za pomocą wałką formujesz okrągły placek i wykładasz nim formę do zapiekania, dzięki temu upieczony spód będzie równy.
FORMA DO CIASTA, LA CUCINA, EMAKO
Możesz wybrać formę silikonową, blaszaną lub ceramiczną. Forma na zdjęciu wykonana jest ze stali nierdzewnej, a jednocześnie ma estetyczny okrągły kształt oraz ładny kolor. Możesz podawać w niej ciasto bezpośrednio na stół.
PRZESIEWACZ DO MĄKI, GARNECZKI.PL
Tradycyjnie przesiewało się mąkę przez gęste, szerokie sito, lecz taka metoda jest dosyć nieporęczna i łatwo jest rozsypać proszek. Pojemnik do przesiewania jest o wiele bardziej praktyczny, wystarczy wsypać do niego mąkę i nacisnąć uchwyt, by uruchomić obrotowe sito.
ŁOPATKA DO CIASTA, GREEN SHOP
Udało ci się upiec tartę. Ciasto wygląda pięknie i smakowicie pachnie. Teraz wystarczy je pokroić i nałożyć na talerzyki. Tutaj przyda ci się poręczna łopatka do nakładania ciasta.
SZABLON DO PORCJOWANIA CIASTA, DECORTO
Taki praktyczny gadżet pomoże ci pokroić ciasto na równe kawałki, przez co będą wyglądały bardziej estetycznie na talerzu.
(mb)
Foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Aromatyczne ciasto z polskich jabłek