
Jak upiec chleb w domu?
30 października, 2014Wokół chleba narosło mnóstwo mitów. Mówi się o nim, że jest tuczący, zawiera wiele sztucznych substancji i konserwantów, rozpycha żołądek. Tymczasem dietetycy nie mają wątpliwości, że pełnowartościowy chleb wypieczony z pełnoziarnistej mąki jest zdrowy i pełen błonnika. Takiego wypieku nie dostaniemy jednak w supermarkecie i każdym osiedlowym sklepie. Na szczęście można zrobić go samodzielnie w domu.
ZAKWAS NA CHLEB
Jeśli chcemy upiec chleb z mąki żytniej, a taki jest zdecydowanie zdrowszy, potrzebujemy zakwasu. Taki wypiek ma piękny aromatyczny zapach i jest dłużej świeży. Poza tym bez zakwasu chleb żytni nie wyrośnie, a ciasto nie będzie zwarte. By przygotować zakwas potrzebna jest tylko woda, mąka i trochę czasu (około 5 dni). Zakwas robimy w dużym naczyniu, gdyż z każdym dniem będzie dojrzewał i nabierał objętości, a wytwarzające się w nim bakterie działają jak drożdże. Bierzemy 2 łyżki mąki żytniej i zalewamy ją ciepłą wodą przegotowaną (powinna być jak najmniej chlorowana), by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy naczynie szmatką, by dochodziło powietrze i odstawiamy. Co 12 godzin mieszamy zakwas (najlepiej drewnianą łyżką), by powstawały pęcherzyki powietrza. Na drugi dzień dosypujemy kolejne 2 łyżki wody, dolewamy wodę i ponownie mieszamy. Przez kolejne 3 dni dodajemy łyżkę mąki oraz wodę i mieszamy dokładnie.
Źródło: Instagram/ @pokke6969
PRZECHOWYWANIE ZAKWASU NA CHLEB
Świeżo zrobiony zakwas wykorzystujemy do pieczenia chleba, a niewielką ilość zostawiamy do następnych wypieków. Przechowujemy go w słoiku w lodówce. Raz na tydzień dosypujemy 100 gram mąki i dolewamy wodę, dokarmiając w ten sposób nasz zakwas. Jeśli zobaczymy, że w słoiku pojawiła się pleśń lub zakwas zmienił kolor na zielony lub niebieski, należy go niezwłocznie wyrzucić.
PIECZENIE CHLEBA W DOMU
Składniki:
500 gram zakwasu
500 gram mąki żytniej
200 gram wody
15 gram soli
Zakwas przelewamy do miski dodajemy całą mąkę (należy ją przesiać) i stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając ciasto rękami. W międzyczasie dosypujemy też sól. Ciasta na mące żytniej nie trzeba długo wyrabiać. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce (możemy włączyć piekarnik), by w kuchni temperatura sięgała około 30 stopni. W tych warunkach ciasto na chleb powinno podwoić swoją objętość w przeciągu 3 godzin. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku przez godzinę. Przez pierwsze 10 minut temperatura powinna być nastawiona na 220 stopni, potem zmniejszamy do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca możemy posypać chleb kminkiem.
To ci się może przydać, jeśli pieczesz chleb:
Forma do pieczenia to naczynie, które spełnia wiele funkcji i ułatwia pracą. Można w nim zagnieść ciasto, a następnie upiec. W czasie pieczenia forma zapewnia prawidłowy obieg powietrza, więc chleb nie przypiecze się.
Jeśli zakochasz się w domowym chlebie, możesz kupić specjalny wypiekacz. Urządzenie ma 13 programów do pieczenia różnego rodzaju wypieków.
Zanim dodasz mąkę do zakwasu, musisz ją wcześniej przesiać. Jest to bardzo ważne, gdyż wtedy mąka jest dobrze napowietrzona, nie zbryla się i łatwiej wyrabia się ciasto.
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak zrobić domowe batoniki musli?