Jak ugotować jajka
16 marca, 2009Zdawałoby się, że to bardzo proste, ale nie wszyscy sobie radzą z tym zadaniem – jajka albo pękają, albo są niedogotowane, albo gotowane zbyt długo, przez co tracą nie tylko na wyglądzie, ale i smaku.
Najprostsza odpowiedź na pytanie „jak ugotować jajka?" brzmi: „ostrożnie!". Bo z jajem trzeba obnosić się „jak z jajem" i nie może być inaczej. Jednak istnieje kilka zasad, trzymanie się których pomoże ugotować je bez kłopotów.
1. Zanim wrzucisz jajka do wrzątku, pozwól im poleżeć w pokojowej temperaturze przez godzinę. Zimne jaja prosto z lodówki w zetknięciu z wrzątkiem raczej popękają.
2. Do gotowania wykorzystuj mały garnek, co pozbawi jaj możliwości „skakania" po garnku i uderzania o jego ścianki i dno.
3. Gotuj jaja na małym lub średnim ogniu, co zminimalizuje wstrząsy i w konsekwencji możliwość pęknięcia.
4. Zaopatrz się w minutnik – pomoże pilnować czasu gotowania bez konieczności zerkania co chwilę na zegarek.
5. Do wody, w której gotujesz jajka dodaj sól (ok. 1 łyżeczki) – zapobiegnie to pękaniu skorupek i wyciekaniu z nich zawartości jeśli jednak to nastąpi.
6. Grubszy wierzchołek jajka, gdzie pod skorupką znajduje się komora powietrzna, przekłuj igłą lub za pomocą specjalnego urządzenia. Dzięki temu w trakcie gotowania powietrze z komory będzie się uwalniać, a nie stwarzać ciśnienie, pod wpływem którego skorupka często pęka.
7. Po ugotowaniu jaj szybko odlej wrzątek z garnka i zalej je zimną wodą.
Aby ugotować jaja na miękko:
Ułóż jajka w małym rondlu i zalej je wrzątkiem tak, żeby poziom wody przewyższał poziom jaj o 1 cm. Włącz minutnik i gotuj jaja na średnim ogniu przez 3- 4 minuty w zależności od tego, czy chcesz by białko dokładnie się ścięło i jakiej konsystencji ma być żółtko.
Możesz również zalać jaja zimną wodą i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko woda zacznie bulgotać – zmniejsz płomień i nastaw minutnik na:
- 3 minuty jeśli żółtko ma być nie do końca ścięte,
- 4 minuty, jeśli żółtko ma być rzadkie, ale białko dobrze ścięte,
- 5 minut, jeśli chcesz, by i żółtko i białko ścięły się, ale w samym środku żółtko pozostało rzadkie.
Aby ugotować jaja na twardo:
Ułóż jajka w garnuszku i zalej wodą tak aby były one dokładnie przykryte. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień pod garnkiem. Nastaw minutnik na 7 minut.
Jak rozpoznać, czy jajo jest dobrze ugotowane?
Jeśli po przekrojeniu na pół żółtko jaja jest rzadkie i koloru intensywnie złotego, oznacza to, że jajo jest niedogotowane.
Dobrze ugotowane jajko ma delikatne białko i kruche, ale twarde żółtko.
Jeśli zaś po przekrojeniu jaja okaże się, ze białko ma „gumowatą" konsystencję, a żółtko ma zielonkawo szary nalot – oznacza to, że jajo było gotowane zbyt długo.
Zobacz też:
Foto: Dreamstime.com