Jak przyrządzić grzańca?
12 listopada, 2014Jak przyrządzić grzańca?
Coraz krótsze dni i mroźne wieczory to zapowiedź zbliżającej się zimy. Brak słońca, niska temperatura i śnieg dają się nam we znaki. Po całym dniu brakuje nam energii i myślimy tylko o tym, jak się rozgrzać. Nic dziwnego, że najpopularniejszym drinkiem tego sezonu jest grzaniec.
Grzane wino pachnie cytrusami i przyprawami korzennymi. Kojarzy nam się z zapachem piernika, którym zajadamy się w święta i choinką. Już sam aromatyczny zapach poprawia nam humor. W sklepach możemy kupić specjalne przyprawy do grzańca, należy jednak uważać, bo niektóre z nich mogą zawierać sztuczne aromaty zapachowe. Najlepiej przyrządzić grzańca samodzielnie w domu. Można to zrobić szybko i łatwo. Dodatkowym plusem będzie naturalny, aromatyczny zapach przypraw i skórki pomarańczowej, który rozniesie po naszym domu. Wszystko, czego potrzebujesz to – półsłodkie wino, pomarańcze i rozgrzewające przyprawy (cynamon, goździki, imbir i inne).
SPRAWDZONY PRZEPIS NA GRZAŃCA
Butelka wina półsłodkiego lub wytrawnego
2 pomarańcze
1 cytryna
Kawałek obranego świeżego imbiru
2 laski cynamonu
Kilka goździków
Kilka gwiazdek anyżu
Kilka ziaren kardamonu
2 łyżki miodu
Kardamon ucieramy w moździerzu. Pomarańczę należy sparzyć gorącą wodą, a następnie pokroić na ćwiartki, cytrynę także sparzamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do wysokiego rondla, zalewamy winem, wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, nie doprowadzając do wrzenia. Po tym czasie wyłączamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie aromaty powinny się dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy trzy łyżki miodu (w zależności od tego, czy używamy winna wytrawnego czy półsłodkiego, możemy dodać więcej lub mniej miodu) jeszcze raz podgrzewamy napój i rozlewamy do kubeczków. Na wierzch możemy dla dekoracji posypać płatki migdałów lub wrzucić piankę marshmallow. Opcjonalnie do grzańca możemy dolać też soku malinowego, ale wówczas musimy wybrać wino wytrawne, by się napój nie był za słodki.
mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: