Jak przygotować zupę krem ze szparagów?
24 kwietnia, 2017Sezon na szparagi nie trwa długo, tylko 8-10 tygodni. Zobacz jak przygotować zupę krem ze szparagów! Mamy dla Ciebie 3 przepisy!
Prosty krem ze szparagów
Instagram/@horrbilefood
Składniki: 1 kg białych szparagów, litr bulionu drobiowego, duża cebula.
Obierz szparagi. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż na patelni. Kiedy zacznie się rumienić, wrzuć ją do garnka. Na patelni natomiast smaż szparagi do momentu lekkiego przypalenia z każdej strony. Wrzuć je do garnka. Zalej całość bulionem (gorącym). Gotuj do momentu zmięknięcia szparagów. Odstaw garnek, aby zawartość trochę ostygła. Zblenduj całość.
Warzywna zupa krem ze szparagami
Instagram/@chicmadesimple
Składniki: 250 g zielonych szparagów, 3 ziemniaki, 2 marchewki, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki majeranku, pół kostki warzywnej, sól i pieprz.
Oderwij twarde końcówki szparagów. Obierz ziemniaki, marchew i cebulę. Pokrój w kostkę. Zalej warzywa zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj. Dodaj kostkę warzywną i obrane połówki czosnku, kiedy warzywa zaczną się gotować. Dopraw do smaku. Kiedy zupa się ugotuje – wyjmij ziele i liście. Całość zblenduj na gładki krem. Możesz dolać śmietanki. Podawaj z grzankami.
Zupa krem ze szparagami i Mozzarellą
Instagram/@health.over.heels
Składniki: pęczek białych szparagów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, pół opakowania sera Mozarella, 10 listków świeżej bazylii, sól, pieprz.
Obierz cienko szparagi, usuń twarde końcówki. Pokrój je. Obierz i posiekaj cebulę. Włóż do garnka szparagi, cebulę, bazylię i ewentualnie ziele angielskie. Zalej całość bulionem. Gotuj około 15 minut. Wyjmij ziele angielskie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj zawartość garnka na jednolitą masę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj starty ser. Wymieszaj. Najlepiej smakuje z grzankami.
Zupy krem ze szparagów są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Robi się naprawdę szybko. Wprowadzą do Twojej kuchni powiew świeżości. Testuj różne składniki. Na pewno znajdziesz swój ulubiony smak!
Zobacz również:
SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ
ZIELONE SZPARAGI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SAŁATĄ
Opracowanie: Ilona Strzeszewska