Jak nalewać wino?
12 września, 2016Nieodpowiednie kieliszki, poszarpana banderola, pokruszone kawałki korka pływające w kieliszku to najczęściej popełniane błędy przy otwieraniu wina. Kultura spożywania tego napoju ma niezwykle długą tradycję, warto więc poznać winiarski savoir-vivre.
W JAKIEJ TEMPERATURZE PODAWAĆ WINO?
Zanim podasz wino na stół, musisz sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę. Wino białe powinno być schłodzone, zbyt ciepłe traci swój wysublimowany bukiet, a jego smak staje się zbyt ostry. Wino białe chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny. Lecz nie nalewamy go do kieliszków bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Najpierw powinno postać kilka minut otwarte w temperaturze pokojowej, by mógł się rozwinąć jego aromat. Młode wino powinno być schłodzone do temperatury ok 10 stopni. Wina białe o bogatszym bukiecie mogą mieć nieco wyższą temperaturę – około 14 stopni. Wbrew powszechnej opinii, że nie należy chłodzić wina czerwonego, nie powinno ono przekraczać temperatury 18 stopni. Im cięższe wino, tym wyższa może być jego temperatura.
JAK OTWORZYĆ BUTELKĘ WINA?
Otwieranie butelki zaczynamy od ściągnięcia foli, która otacza górną część szyjki. Robimy to za pomocą małego nożyka, często taki nożyk jest częścią korkociągu. Możemy też kupić specjalną obcinarkę. Zanim zaczniemy wykręcać korek, musimy się upewnić, że folia i banderola zostały w całości usunięte. Zanim chwycimy za korkociąg, przecieramy szmatką wierzch korka, by go oczyścić. Korkociąg wbijamy w sam środek korka. Po wyciągnięciu korka oglądamy go i wąchamy, by sprawdzić, czy nie jest zapleśniały, bo wówczas wino nie będzie dobre.
JAK NALEWAĆ WINO DO KIELISZKÓW?
Wino lejemy powoli, wąskim strumieniem, by się nie burzyło i nie pieniło. Możemy użyć specjalnego nalewaka, dzięki po nalaniu do kieliszka, wino nie będzie spływało po zewnętrznej ściance butelki. Wino czerwone podajemy w okrągłych, pękatych kieliszkach, a białe w smuklejszych, nieco węższych kieliszkach. Pamiętajmy, by nigdy nie napełniać naczynia po same brzegi.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: