Jajka faszerowane rzeżuchą
23 maja, 2008 liczba porcji / 10
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- kopiasta łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
- sól
- pieprz
- 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
- marynowana papryka
- młode listki rzeżuchy
- gęsty majonez
- liście sałaty
Wykonanie:
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie.
Zobacz też:
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A