Indyk z rzeżuchą
29 lipca, 2009Dużo zdrowia w potrawce. Rzeżucha – zwana także pieprzycą siewną, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Ostry posmak rośliny doda całemu daniu zadziornego charakteru. A jeśli rzeżucha pochodzi z własnego ogródka lub z doniczki na parapecie, tym lepiej!
Składniki:
- 80 dag piersi indyka,
- sól,
- klasyczna przyprawa do grilla Prymat,
- 1 pęczek rzeżuch lub kilka łyżek kiełków z rzodkiewek
Marynata:
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki winiaku,
- po 1 łyżeczce imbiru Prymat, tłuczonego czerwonego pieprzu oraz papryki słodkiej Prymat.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sznycle posypać lekko przyprawą do grilla, posmarować przygotowaną marynatą i odstawić na 2 godz. Następnie smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posypać rzeżuchą lub kiełkami.
Podawać z ryżem curry i pomidorami.
15.06.2009
foto:materiały prasowe